Antroposentrik ne demek?
Antroposentrik (insan merkezcilik): “İnsanı merkeze koyma; “İnsanı evrenin merkezine koyan ve insan çıkarlarına ve kaygılarına özel önem veren görüş veya yaklaşım.”
Antroposantrizm ne demek TDK?
Antroposantrizm (Yunanca: ἄνθρωπος, ánthrōpos, “insan” ve κέντρον, kéntron, “merkez” kelimelerinden) çoğu Batı dilinde antroposantrizm olarak da kullanılır, ancak Türkçe karşılığı antroposantrizmdir. Antroposantrizme göre her şeyin merkezinde insanlar vardır.
Antroposentrik dünya görüşü nedir?
Antroposentrik insanlar; Çevreyi korumak isterler çünkü insanların yaşam kalitesini iyileştirmek ve insan hayatını korumak için gereklidir. Onlara göre çevre, insanlığın refahına hizmet ettiği ve çevreyi korumak insanları korumak anlamına geldiği için korunmalıdır.
Antropomorfizm ne demek TDK?
Antropomorfizm veya insanbiçimcilik, insana ait özelliklerin başka bir canlıya atfedilmesidir.
Anarşizm ne demek TDK?
Anarşizm (Antik Yunanca “olumsuzluk eki olmayan” ve “hükümdar olmayan” anlamına gelen archos “hükümdar” sözcüklerinden türemiştir), her türlü toplumsal otorite, egemenlik, güç ve hiyerarşinin ortadan kaldırılmasını savunan çeşitli siyasi felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan bir toplumsal harekettir. Terim budur.
Optimizm ne demek TDK?
Fransızcadan dilimize giren optimizm, en genel anlamıyla iyimserlik anlamına gelirken, optimist ise iyimser anlamına gelir1.
Teosentrik din ne demek?
Teosentrizm, antroposentrizm, varoluşçuluk ve duygusalcılığın aksine, Tanrı’nın varoluşun merkezi yönü olduğuna inanmaktır. Bu görüşte, insanlar veya çevre üzerinde gerçekleştirilen eylemlerin anlamı ve değeri Tanrı’ya atfedilir. Teosentrizm, antroposentrizm, varoluşçuluk ve duygusalcılığın aksine, Tanrı’nın varoluşun merkezi yönü olduğuna inanmaktır. Bu görüşte, insanlar veya çevre üzerinde gerçekleştirilen eylemlerin anlamı ve değeri Tanrı’ya atfedilir.
Ekosentrik düşünce nedir?
Eğer bir kişi dünyayı bağımsız bir değer olarak görüyorsa, kendi çıkarlarını ön planda tutmadan doğanın korunması gerektiğine inanıyorsa ve buna uygun davranıyorsa, bu kişi ekosantrik düşünceye sahip kişidir.
Dünya görüşüne ne denir?
Dünya görüşü aynı zamanda kamusal kullanım yoluyla edinilen bilgi, bir kişinin yaşam görüşü veya bir şeyin başarıldığı yöntem veya ilkeler olarak da anlaşılır. Bu anlamda, o kişinin yaşam felsefesi olarak da adlandırılır.
Alegorik ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir. Alegori aynı zamanda “yaygın açık metafor” özelliği de taşır.
Antropomorfizm dini nedir?
İslam teolojisinde, antropomorfizm (teşbih; Arapça: تشبيه) ve bedensellik (tecsim), Tanrı’nın insan benzeri (antropomorfik) ve maddi olarak yerleştirilmiş (cisimsel) formuna olan inancı ifade eder; bu, klasik olarak Tanrı’nın yaratıklarına benzemesi veya benzetmesi olarak tanımlanan bir fikirdir. İslam teolojisinde, antropomorfizm (tesbih; Arapça: تشبيه) ve bedensellik (tecsim), Tanrı’nın insan benzeri (antropomorfik) ve maddi olarak yerleştirilmiş (cisimsel) formuna olan inancı ifade eder; bu, klasik olarak Tanrı’nın yaratıklarına benzemesi veya benzetmesi olarak tanımlanan bir fikirdir.
Antropomorfizm nedir psikolojide?
Antropomorfizm, insana ait özelliklerin insan olmayan varlıklara atfedilmesi olgusudur.
Antropozoik ne demek?
Kubbealtı Sözlüğü i. (Fransızca: anthropozoïque) İnsanların yeryüzünde yaşamaya başladıkları dönemlerin adı.
Antropofilik ne demek?
İnsanı Seven; Antropofit Bitkiler (antropofitler) bu tür canlılardır. Antropofitler (insan seven bitkiler), insan yerleşimlerinin baskın olduğu, insan eliyle oluşturulmuş alanlarda (duvarlar, yollar, mezarlar, evler vb.) yaşamaya uyum sağlamışlardır.
Antropogoni ne demek?
Mezopotamya mitolojisinde, insanın yaratılışını açıklayan mit türüne antropogoni denir. Aslında bu tür, teogoni (tanrıların yaratılışı) ve kozmogoni (evrenin yaratılışı) mitleriyle ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır.
Antropomorfik ne demek felsefe?
Antropomorfizm veya insanbiçimcilik, insan özelliklerinin başka bir canlıya atfedilmesidir. Hayvanlar, cansız varlıklar, doğa güçleri, tek tanrılı ve çok tanrılı dinlerdeki tanrılar, melekler, cinler, şeytanlar ve diğer kavramlar da “antropomorfizm” konusu olabilir.