Almusun neyi meşhur?
Almus ilçesi ceviz büyüklüğündeki vişneleriyle ünlüdür. Yakın zamana kadar, yaklaşık 30 yıllık bir geçmişi olan “Almus Vişne Festivali” düzenleniyordu (ilk festival, dönemin kaymakamı Duran Duman’ın emriyle başlamıştı).
Tokat Almus ilçesinin nüfusu ne kadar?
54.42 mm’dir ve Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında zirveye ulaşır. En az yağış alan aylar Temmuz ve Ağustos’tur. 2017 nüfus verilerine göre Almus ilçesinin toplam nüfusu 27.370’dir. Bu nüfusun 5.212’si şehir merkezinde yaşarken, %22.5’i şehir merkezinde yaşamaktadır.
Tokat Almus’un kaç tane köyü var?
Bu verilere dayanarak, bu dönemde Almus’un nüfusunun 400 ila 450 arasında olduğunu hesaplamak mümkündür. Aynı kitapta Elus (Almus) ile ilişkili köylerin vergiye tabi nüfusu da listelenmiştir. Kafirni ilçesindeki köy sayısı 42 olarak verilmiştir.
Almus Alevi mi Sünni mi?
Tunceli’nin yanı sıra Dersim Alevilerinin yaşadığı il ve ilçeler de bulunmaktadır: Tokat’ın Almus ve Zile ilçeleri, doğuda Sivas, Bingöl, Erzurum’un Hınıs, Aşkale, Tekman, Çat, Pasinler ilçeleri, Adıyaman, Gümüşhane, Kayseri, Kars (birkaçı) köyleri), Bayburt, Erzincan (hemen hemen her yeri), Muş’un Varto ilçesi…
Almus nasıl bir yer?
Günümüzde önemli bir alabalık yetiştirme alanı olarak da kabul edilen Almus Baraj Gölü, Yeşilırmak’ın hafif bir kıvrım yaparak Omala Ovası Geçidi’ne aktığı yerde imarlı bir çöplük olarak oluşturulmuştur. Barajın çevresi ormanlarla kaplıdır. Kıyıda birçok koy vardır. Göl, su sporları için ideal bir parkurdur.
Tokat’ın hangi yemeği meşhur?
Şehrimizde birçok lezzetli yöresel yemek yapılmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: Yemekler: Yaprak sarma, cevizli yarasa, bakla dolması, patlıcan pehlisi, erik dolması, kabak kabuğu dolması, kıyma dolması, kuru biber dolması başlıca yemeklerdir.
Tokat’ın en büyük ilçesi neresidir?
Merkez ilçe dahil 77 şehir ve 632 köy, 12 ilçe bulunmaktadır. Merkeze bağlı 41 ilçe, 103 köy ve 9 şehir bulunmaktadır. Tokat’ın yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi Zile’dir. Nüfusu en fazla olan ilçe ise Erbaa’dır.
Almus nüfusu kaç 2024?
İlçe düzeyinde yapılan çalışmada Almus’un toplam nüfusu 25.116 kişi, ilçe merkezi nüfusu 5.000.063, köy/kasaba nüfusu ise 20.053 kişi olarak tahmin edilmiştir.
Almus Barajı hangi akarsu üzerindedir?
Almus Baraj Gölü, Tokat’ta Yeşilırmak üzerinde sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1964-1966 yılları arasında inşa edilmiştir.
Tokat’ta kaç Alevi köyü var?
Enel, doğru.
Tokat Kızıldere Köyü Alevi mi?
Resmi verilere göre bölge nüfusunun yüzde 70’i Sünni, yüzde 30’u ise Alevilerden oluşuyor.
Almus Rakim kaç?
Yüzölçümü 944.69 km2, rakımı 832 km’dir. Almus’un iklimi, Karadeniz etkisi altındaki alanlar ile İç Anadolu’nun karasal iklimi arasında bir geçiştir.
Tokatlıların mezhebi nedir?
Günümüzde Tokat’ın tüm nüfusu Müslümandır. Bölgedeki kültürel ve dini yapı Türk-İslam kültüründen etkilenmiştir. İlde dini ve din dışı inançlar, gelenek ve görenekler açısından farklı mezheplerin (Sünni-Alevi) farklı uygulamaları vardır.
En çok Alevi hangi ilde?
Türkiye’de Alevi köylerinin çoğu Sivas ilinde olup, toplam 548 köy bulunmakta olup, bunların 57’si karma köydür.
Alevi kimin soyundan gelir?
Alevilik, İslam inancının ve kültürünün temel değerlerinden biridir. Hz. Muhammed’in kızı Hz. Fatıma ve damadı Hz. Muhammed. Ali ve soyundan gelenlere karşı sevgi ve şefkate odaklanan bir inanç olarak ifade edilir.
Tokat yöresel ürünler nelerdir?
Tokat tava, bakla dolması, kıymalı dolma, erikli dolma, kabuklu pilav, kuskus, dolma içi, nohut yemeği, nivik, paça çorbası, hafif çorba, toyga çorbası, gendüme çorbası, mercimekli hamur çorbası, nohut mayalı cevizli sarma, katmer., yufka, Çökelekli pide, Çökelekli pide, Tokat simidi, yağlı, bezli…
Silifke’nin neyi meşhur yiyecek?
Silifke’nin en önemli ve bilinen ürünleri yoğurt ve ayrandır.
Mardin’in meşhuru nedir?
Soğan kebabı, kibbe (işkembe dolması), dobo, zingil ve irok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yerel yemeklerinden bazılarıdır. Ancak bu arada, “Kaburga dolması”, “Sembusek”, Alluciye (erik yahnisi), firkiye, killice (mardin hamuru) ve tatlılardan biri olan harire’yi denemenizi öneririz.
Adıyaman’ın meşhuru nedir?
Adıyaman’a gelindiğinde mutlaka yenmesi gereken meşhur lezzetlerden bazıları tevenk dürüm, tırşik, kavurmalı hitap, yapuzlu köfte, besni tava, içli köfte, Buhara pilavı, parmak şiş ve dövmeç’tir. Adıyaman mutfağının özelliklerini tanımak için bu yöresel yemekleri tatmak şarttır.